© bOnK: 23-11-98

12. Haze kweken.
De eerste weken.

De stekken.

Zorg dat je de stekken koopt op een betrouwbaar adres, goede Haze stekken zijn niet makkelijk te verkrijgen. De naam is niet beschermd dus er is nogal wat namaak op de markt.

Zodra je de stekken binnenkrijgt moeten ze onder je lampen.
Een fout die veel wordt gemaakt is dat stekken niet genoeg ruimte krijgen. Men vindt dat zulke kleine plantjes best met wat minder licht en ruimte tevreden kunnen zijn, dit is echter een absolute denkfout!
De hoeveelheid licht die van je lampen afkomt kan dan voor jou veel lijken, vergeleken met zonlicht op een zonnige dag stelt het niets voor.
Ook is het zo dat je stekken vooral de eerste 3 weken enorm groeien. Ze kunnen daar alle energie voor gebruiken die jij ze maar kunt geven.
Zet dus gewoon max. vier stekken onder een 400 Watt lamp en doe alles aan, hoe meer licht hoe beter.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat je stekken even aan het natriumlicht moeten wennen. Ze zijn waarschijnlijk onder tl lampen opgekweekt.
Hang de lampen de eerste dag op ongeveer anderhalve meter hoogte. De volgende dag mogen ze al wat omlaag en op de derde dag weer. Elke dag een beetje totdat ze ±40 cm. boven de planten hangen.
Gebruik bij het bovenstaande wel je verstand. Als het blad gaat hangen heb je waarschijnlijk de lampen te snel laten zakken. De afstand van ±40 cm. kun je voor de rest van de bloeiperiode aanhouden. Hijs dus elke keer je lampen iets omhoog als je planten gegroeid zijn, vooral de eerste weken een regelmatige taak.

Een manier om de gemiddelde kwaliteit van een oogst te verbeteren is door het groeitopje van de stek eruit te halen. Haal in de top de blaadjes voorzichtig iets uit elkaar en buig dan het groeipuntje iets schuin naar beneden zodat het afbreekt. Door dit te doen bevorder je de groei van zijtakken.
Je kunt het topje er ook uit knippen, maar dit geeft wel meer stress. Ook loop je de kans dat je dan het groeipuntje beschadigd.

Aantal uren licht

Skunk stekken moeten meestal nog enige tijd voorgroeien als je ze koopt.
Bij Haze en andere langbloeiers is dit een stuk minder het geval.
Haze is een behoorlijk wilde plant met een enorme groeikracht.
Als je stekken bij aankomst groter zijn dan (max.) 15 cm. moeten ze gelijk in een 12/12 cyclus.
Zijn ze kleiner dan 10 à 15 cm. dan kun je ze nog wat langer laten groeien in een cyclus van 18 uur licht en 6 uur donker.
Zodra ze dan hun lengte hebben kunnen ze in de 12/12 cyclus.
Houd je aan deze lengtes, doe je dit niet dan krijg je een oerwoud (denk eraan, het gaat hier over Haze).

Waar je eigenlijk op moet letten is of het groeipuntje van de plant groei vertoont. Zodra dit het geval is kunnen ze in bloei.

Licht en donker

Als ik het hier over dag en nacht heb dan bedoel ik dit uiteraard van de plant uit gezien. Waarom is het nu zo belangrijk dat de planten twaalf uur per dag in het absolute donker staan? Het hormoon dat er voor zorgt dat de plant gaat bloeien wordt pas gevormd als de plant een onafgebroken periode van twaalf uur of meer in volledige duisternis staat. Het woord onafgebroken is in deze zin het belangrijkste woord! Hele oogsten zijn vertraagd of verknalt doordat de kweker zich niet in kon houden en zo nodig tijdens de nachtperiode zijn plantjes moest 'controleren'. ! ! ! DOE DIT NIET ! ! !
Als de periode van twaalf uur donker wordt onderbroken zal het bloeihormoon niet worden gevormd. De plant blijft (of gaat weer) groeien en zal ernstig gestresst raken.
Als je eenmaal wat vaker gekweekt hebt, zul je opmerken dat een plant 's nachts het meeste groeit. Dit komt doordat plantencellen zich in het donker meer strekken als in het licht, hetzelfde proces zorgt ervoor dat planten zich naar een lichtbron toebuigen.

De luchtvochtigheid

Als je plantjes nog jong zijn, kun je de luchtvochtigheid beter iets hoger houden dan gedurende de rest van de bloei. Ideaal zou zijn 75 tot 80 % R.V., maar als je dit niet haalt hoef je echt geen dure apparaten te kopen. Een paar keer per dag sproeien met water en het op de grond neerleggen van natte handdoeken wil vaak al veel helpen. Dit vooral omdat je de eerste weken nog niet zoveel hoeft te ventileren.

De temperatuur

Probeer de temperatuur de eerste week niet gelijk tot tropische waarden te laten stijgen. Je (kleine) plantjes moeten dan te hard werken om zichzelf koel te houden. Dit doen ze, net als wij, door water te verdampen. Omdat ze nog bijna geen wortels hebben kunnen ze nog niet genoeg water aanvoeren. Later in de bloei mag de temperatuur gerust oplopen tot 25° - 30° C. Voor je stekken is 22° - 25° C. genoeg, doe desnoods een lamp uit. Probeer niet al te hard te ventileren als daar de ruimte erg droog van wordt. Dit kan voor jonge planten een nog groter probleem zijn dan te hoge temperaturen. Overigens is kou, maar vooral tocht en snelle wisselingen in temperatuur, funest voor je stekjes. Zorg dat, vooral 's nachts de temperatuur niet te veel zakt. Laat bijvoorbeeld in het begin de luchtverversing gelijk aan- en uitgaan met de lampen.

Voeding

Kijk hier voor een algemene beschrijving van het aanmaken van voeding.

Om de matten de eerste keer mee af te vullen.

Als voeding voor je planten.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK