© bOnK: 30-10-98

1. De kweekruimte.

Algemeen

Wiet wordt echt in de gekste ruimtes gekweekt, en elke ruimte heeft zo z'n voor- en nadelen.
Het meest ideaal zijn misschien nog wel droge, niet te koude kelders met een schoorsteen. Maar ja, wie heeft er tegenwoordig nog een schoorsteen, en dan nog wel in de kelder? Wie heeft er trouwens nog een kelder?
Een heel goede tweede is een slaapkamer. Ook zolders komen in aanmerking, mits de ruimte hoog genoeg is.

Waar moet de ruimte aan voldoen?

Voor en nadelen van verschillende ruimtes.

Zoals je zult begrijpen is niet elke ruimte even geschikt voor het kweken van wiet. Hier even de voor en nadelen op een rijtje.

Zolders.

Hét grote probleem is de temperatuur;
vooral op zolders kan het in de zomer tropisch warm worden terwijl het in de winter vooral tijdens de nachtperiode niet warm te stoken valt.
Wat dan soms wel eens wil helpen is de dag en de nacht 'omdraaien'. Ook kan het schuine dak een probleem zijn. Je hebt dan gewoon niet genoeg ruimte om een lamp op te hangen.

Slaapkamers.

Ook hier kan temperatuur een probleem vormen.
In de zomer kunnen slaapkamers op het zuiden behoorlijk warm worden, vooral als je lampen overdag branden.
In de winter kunnen slaapkamers op het noorden 's nachts behoorlijk afkoelen, vooral als dan je lampen uit zijn. Ook hier zou je de tijd kunnen omdraaien.
Een enorm voordeel van slaapkamers is dat ze meestal mooie rechte wanden en plafonds hebben waardoor je de boel makkelijker in kunt richten.
Een probleem kan soms het raam zijn, dit moet lichtdicht worden afgesloten, en dat kan soms nogal opvallen bij je buren. Hang in ieder geval een fleurig gordijntje voor het raam zodat de buurt niet tegen een houten plaat aan zit te kijken.
Ramen kunnen worden gebruikt voor de aanvoer van verse lucht. Je zult dan wel een zogenaamd labyrint moeten bouwen zodat er geen licht door je luchtgat komt. Gebruik een raam alleen maar voor de afvoer van lucht als het echt niet anders kan, door luchtwervelingen weet je nooit waar de geurtjes blijven. Ook loop je de kans dat bij sterke wind de lucht juist naar binnen geblazen wordt.

Kelders

Een droge niet te koude kelder is waarschijnlijk de meest ideale kweekruimte. Een probleem kan de aan en afvoer van lucht zijn terwijl ook de afvoer van water niet altijd even gemakkelijk is. Daar staat dan tegenover dat je een kelder vrijwel nooit lichtdicht hoeft te maken. Ook zal door de ondergrondse geïsoleerde ligging de temperatuur eenvoudig in de hand te houden zijn. Zet je planten wel op een laag tafeltje omdat de vloer in een kelder te koud zal zijn voor de wortels. Ook een dikke plaat tempex kan hiervoor worden gebruikt. De afvoer van afvalwater wordt hierdoor ook iets gemakkelijker.

Met de dag en de nacht omdraaien bedoel ik dat als het buiten licht is, is het binnen donker en omgekeerd.
Het voordeel hiervan is dat het verloop van de temperatuur iets zal worden afgevlakt. De lampen verwarmen de ruimte tijdens de koele / koude nacht zodat overdag de temperatuur 's zomers binnen de perken blijft. 's Winters zul je waarschijnlijk overdag meer stoken in huis waardoor dan de temperatuur in je ruimte ook wat hoger zal zijn.
Een nadeel van de tijd omdraaien is dat je dan wel 's nachts zult moeten werken. Dit omdat je nou eenmaal niet bij je planten mag komen als het voor hen donker is.
Een verder probleem bij het omdraaien van dag en nacht is dat de planten nu misschien een even hoge, of zelfs een hogere nachttemperatuur krijgen dan overdag. Dit kan een negatief effect hebben op de topvorming. Het lijkt er op dat Haze, zeker in de hoofd- en eindbloei wel van wat koelere nachten houdt.
Ook zul je misschien eerder problemen met je buren krijgen omdat een tuin nou eenmaal herrie maakt. Lampen brommen, ventilators trillen enzovoorts en dit alles is 's nachts beter te horen dan overdag.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK