© bOnK: 30-10-98

8. Steenwol.

Algemeen.

Steenwol wordt gemaakt door het smelten van verscheidene steensoorten, zoals basalt, in enorme ovens. Hierna wordt de vloeibare massa over een aantal snel draaiende schijven gevoerd. Dit proces is te vergelijken met de manier waarop op de kermis suikerspinnen worden gemaakt. Hierdoor ontstaan de steenwolvezels. Deze vezels worden in blokken geperst en op maat gesneden.
Door de enorme hitte tijdens de fabricage is het product volkomen steriel. Ook geeft het product geen voedingsstoffen van zichzelf af. Er bestaan verschillende soorten steenwolproducten en niet al deze producten zijn te gebruiken in de hydrocultuur.

ATTENTIE!! Gebruik nooit steenwol die bedoeld is voor isolatie-doeleinden.

Hoe te gebruiken.

Bij de kweek van Skunk zijn Librabakken nogal populair, en ik moet zeggen dat ze enige voordelen hebben.
Een nadeel is dat het moeilijk is om de plant te verplaatsen (of te verdraaien!) als hij groter wordt, en Haze wórdt gróót. Ook kunnen de afvoerkanaaltjes ernstig verstopt raken met wortels omdat Haze nu eenmaal minstens twaalf weken bloeit.
Mijn advies is om elke plant z'n eigen pak te geven. Je kunt dan ook gelijk in het oog houden of een plant soms te weinig voeding opneemt in vergelijking met de andere planten.
Een nadeel van mijn methode is dat je een tafel zult moeten bouwen die waterdicht is (golfplaatjes), en een afvoer heeft zodat overtollig water weg kan lopen. Ook is het een nadeel dat je met de steenwol moet werken terwijl deze nog droog is. Dit geeft meer irritatie aan de huid dan wanneer hij nat is. Probeer het werken met droge steenwol tot een minimum te beperken, ruim de restanten zo snel mogelijk op en werk stofvrij!

Steenwol prepareren.

Voor je met steenwol aan de gang kunt moet je deze eerst inwateren.
De matten moeten door en door nat gemaakt worden. Als je het helemaal perfect wilt doen kun je gelijk de pH van de steenwol verlagen naar een niveau dat voor je planten prettig is. De pH van niet behandelde steenwol ligt rond de 8.0. Hoewel dit door de voeding wel iets omlaag gaat is het beter ervoor te zorgen dat de pH vanaf het begin rond de 6.0 ligt.

Het is makkelijk om het plastic boven op de matten iets omhoog te laten komen door er bijvoorbeeld kleine stukjes afgesneden tuinslang onder te leggen. Hierdoor loopt het voedingswater niet zo gauw over de pakken heen en kan lucht iets makkelijker in de matten komen. Sluit de boel in ieder geval niet helemaal luchtdicht af, wortels gebruiken zuurstof!

Snij nog geen gat onder in het pak. Doe dit pas na een dag of drie, en nadat je de pakken weer helemaal hebt afgevuld met voeding.
(dit maal wel met de juiste verhoudingen en sterkte!)

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK