© bOnK: 30-11-98

13. Haze kweken.
Na drie weken.

Algemeen.

Je zult hebben gezien dat je kleine stekjes in drie weken flink zijn gegroeid. Als ze echt elke nacht twaalf uur in het donker hebben gestaan zullen nu ongeveer de eerste bloempjes verschijnen. Het wordt al een beetje een privé jungle. Hoewel ze toch nog wel iets hoger zullen worden is er de echte groei na drie à vier weken wel zo'n beetje uit. Om de planten steun te geven als ze over enkele weken echt in bloei raken en dus 'topzwaar' worden, kun je het beste nu al draadjes spannen. Gebruik hiervoor geplastificeerd ijzerdraad en span dit horizontaal, kris kras tussen de planten door, zodanig dat de toppen er later tegenaan kunnen leunen.

* Mocht er tijdens al dit buigen een tak knakken raak dan niet in paniek.
Geef de tak een steuntje, spalk hem desnoods met een lucifer en wat plakband en negen van de tien keer zal hij gewoon doorgroeien.

Luchtvochtigheid.

De luchtvochtigheid moet, zodra je bloempjes begint te zien omlaag.
Uiteraard niet van de ene op de andere dag, planten houden niet van al te snelle veranderingen.
Je moet helemaal ophouden met spuiten en zoveel als maar mogelijk is ventileren. Ook de luchtbehoefte van de plant stijgt in deze periode enorm, en zoals eerder opgemerkt, heb je niet gauw teveel lucht.
Al dit ventileren kan bij regenachtig weer wel een hogere luchtvochtigheid geven. Zolang je echter zorgt voor veel ventilatie zal dit niet zo gauw problemen geven.
Je binnenventilatoren moeten nu allemaal aan. Ook luchtbewéging zorgt ervoor dat luchtvochtigheid niet te snel tot problemen als bijvoorbeeld schimmels lijdt.
Zorg er voor dat elke plant een beetje beweegt. Door de beweging zullen de stam en de takken steviger en dikker worden en door dikkere stammen kan meer voeding!

Temperatuur.

De temperatuur is in deze fase meestal niet zo'n probleem. Zorg ervoor dat je, vooral 's nachts, geen al te snelle temperatuurswisselingen krijgt. Mocht het een keer wat koeler zijn dan is dat echt niet een ramp. Overdag moet je er toch wel voor zorgen dat de temperatuur, zeker in de matten, hoger is dan 21° C. Bij lagere temperaturen zullen de wortels niet werken. Langdurige (wortel)temperaturen hoger dan 30° à 35° C. worden niet goed verdragen.

Voeding.

De voeding moet nu met de normale sterkte aan de planten worden gegeven. Geef elke dag een of twee keer voeding en zorg dat er altijd wat word doorgespoeld.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK