© bOnK: 30-10-98

10. Voeding.

Algemeen.

Op de vorige pagina heb je enige uitleg gekregen over pH, EC, en enkele andere termen die in de tuinbouw worden gebruikt. Gewapend met deze kennis kunnen we de voeding aan gaan maken.

Zorg dat je een goede voeding gebruikt, je plantjes zullen je er voor belonen!
Ook is het zaak om nauwkeurig de gebruiksaanwijzing die bij deze voeding is geleverd te volgen. Zeker als je geen meetapparatuur hebt zoals pH en EC meters.
Bijna alle voeding wordt geleverd als vloeistoffen in geconcentreerde vorm, verpakt in twee flessen of jerrycans. Soms moet je deze basisoplossingen zelf aanmaken met poeders, water, en zuren.
Deze oplossingen worden A en B genoemd. Merk al je kannen, maatbekers, enz. met een watervaste viltstift zodat je geen vergissingen maakt.
Hou er wel rekening mee dat je met chemicaliën werkt.
De basisoplossingen mogen nooit in geconcentreerde vorm met elkaar worden vermengd! Gooi ze dus pas in het vat als dit al redelijk vol water is.

Zonder NPK's of merken te gaan noemen:
Haze houdt van véél Kalium, en véél Magnesium. Met Nitraten, ofwel stikstof moet je uitkijken; ze zijn uiteraard nodig voor een goede groei, maar blijkbaar minder dan bij Skunk. Vooral als tegen het eind van de bloei nog veel stikstof aanwezig is, heeft Haze last van uitschieters.

Voeding aanmaken.

Omdat je voeding eigenlijk niet te vers moet zijn kun je ze het beste in grotere hoeveelheden aanmaken.
Dit ook omdat het dan beter uit te balanceren is. Een vergissing van enkele cc's maakt op honderd liter voeding minder uit dan op tien liter.
Nu is het wel zo dat voedingswater, zeker in hydrocultuur, niet 'dood' mag zijn. Het is van het grootste belang dat je deze voedingssoep doormiddel van een klein waterpompje (schildpaddenbak) in beweging houdt. Ook is het niet onverstandig om in deze ton een verwarmingselement met thermostaat te hangen, zodat je voeding altijd op temperatuur is. (ong. 22° -25° C.)

Voeding meten.

Voeg zuur in kleine hoeveelheden toe, in honderd litervaten met 5cc of nog minder tegelijk. Geef het zuur enige tijd de gelegenheid om te mengen, meet de boel na en voeg eventueel extra zuur toe.
In het begin zal de pH maar langzaam zakken. Tegen de tijd dat de pH rond de 5.3 komt gaat het razend snel omdat dan de bufferwerking van de bicarbonaten doorbroken is.
Voor Haze in steenwol ligt de 'ideale' pH rond de 5.8, maar maak er geen halszaak van. Met een pH van 5.5 tot 6.2 kan Haze prima uit de voeten.
Lager dan 5.0 is slecht voor de wortels én voor de steenwol.
Hogere getallen dan 7.0 worden verbazingwekkend goed uitgehouden door Haze. Toch is het beter om de pH, zeker in het begin, rond de 5.8 te houden.

Makkelijk werken.
Nadat je een paar keer voeding hebt aangemaakt kun je iets gemakkelijker te werk gaan. Je weet nu ongeveer hoeveel basisoplossing je nodig hebt.
Gooi terwijl je het vat met water vult alvast de A oplossing in het vat en wacht tot het vat voor driekwart vol is.
Gooi nu de B oplossing erbij, en laat het water lopen.
Steek je EC meter in de voeding. Als het goed is heb je een te hoge waarde die langzaam omlaag gaat doordat er steeds water bijkomt.
Als de EC goed is zet je de kraan dicht. Hou er rekening mee dat de EC nog oploopt omdat je met koud water werkt.
Maak nu de pH in orde.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK