© bOnK: 16-12-98

14. Haze kweken.
Na zes weken.

Algemeen.

Na zes weken begint de gemiddelde skunkkweker al een beetje aan oogsten te denken. In feite begint rond deze tijd bij Haze eigenlijk pas de hoofdbloei. Ze is nu ongeveer op de helft van haar bloeiperiode. Toppen worden steeds groter en vullen zich steeds meer. Mocht je nog open plekken over hebben dan worden deze nu rap opgevuld.
Zoals al eerder gesteld houdt Haze van ruimte, je kunt beter met minder planten per meter werken. Heb je mijn raad in de wind geslagen dan komt een machete nu wel te pas.
Bij een teveel aan planten in een te beperkte ruimte zullen ze elkaar in deze fase gaan verstikken. Het uiteindelijke resultaat, zowel in kwaliteit als kwantiteit, zal dan ernstig tegenvallen.
Probleem hierbij is ook dat je in deze fase eigenlijk geen planten meer kunt weghalen omdat de rest het gat niet meer zal vullen. Planten weghalen moet je eigenlijk al doen vóór ze elkaar raken, tijdens de eerste drie tot vier weken dus.
Wat je absoluut nooit moet doen is takken afknippen. Het middel is hier erger dan de kwaal. Als je één tak afknipt krijg je er twee terug. Ook zal de plant door dit gedoe ernstig in de stress schieten.
Ook mensen die met Librabakken werken krijgen nu problemen. Soms kun je namelijk een gat opvullen door een plant een beetje te verdraaien of te verschuiven. Staat deze plant in een los pak dan is dat nog wel te doen, twee (of meer) planten in een Librabak laten zich wat dat betreft minder gemakkelijk behandelen.
Behalve het terugbuigen en vastbinden van toppen is er in deze periode eigenlijk niet veel te doen.
Ook regelmatig controleren op ongedierte is in deze fase van belang.

Voeding

De voeding is in deze fase gelijk als in de vorige. Ze heeft de volle sterkte, een EC van rond de 2.0 en een pH van rond de 6.0.
Ook de wekelijkse spoelbeurt mag niet worden vergeten. Rond deze tijd verandert namelijk de voedingsbehoefte van je planten, ze nemen o.a. minder stikstof op.
Deze stikstof hoopt zich, samen met de door de plant afgegeven afvalstoffen op in je pakken en moet dus regelmatig worden weggespoeld.
Kalium en Fosfaten worden in deze tijd juist wat meer opgenomen.
Een goede voeding heeft voldoende van deze stoffen om de behoefte van je plant te dekken, zonder extra toevoegingen.

Grond

Hoewel ik persoonlijk niet veel ervaring heb met het kweken van Haze in (pot)grond, is mij wel opgevallen dat rond deze tijd de problemen beginnen. De grond is rond deze tijd volledig uitgeput en je zult dus voeding moeten bijvoegen.
Bij grond moet je dit al van tevoren doen omdat 'biologische' toevoegingen enige tijd nodig hebben om zich om te zetten in voedingstoffen waar de plant iets mee kan doen.
Sommige mensen lossen dit op door voeding te geven die is ontwikkeld voor de hydro kweek, dit werkt uitstekend maar de vraag is waarom ze dan niet gelijk op steenwol gaan kweken.
Kijk wel uit dat je in deze fase géén stikstofhoudende meststoffen geeft. Door nú teveel stikstof te geven krijg je straks last van uitschieters.
Vooral guano en bloedmeel bevatten veel stikstof.

Luchtvochtigheid

Probeer de luchtvochtigheid als het even kan rond de 50% te houden.
Dit is vaak makkelijker gezegd als gedaan vooral in ons klimaat.
Door de warmte van de lampen zal de lucht wel wat drogen maar daar staat dan weer tegenover dat je planten heel wat waterdamp afgeven.
Een tuin in volle bloei gebruikt per lamp (400W) onder normale omstandigheden meer dan drie liter water per dag. Het grootste deel (99%) van dit water wordt door de plant weer uitgewasemd.
Hierbij komt nog het extra spoelwater dat gedeeltelijk verdampt, dus je begrijpt dat er stevig geventileerd moet worden om al deze waterdamp weer kwijt te raken.
Daarbij komt ook nog dat de plant in deze tijd enorme hoeveelheden lucht verbruikt. Ook hier hebben de tuinen met een goede ventilatie een enorme voorsprong. Gewoon alles aan, teveel ventileren is onmogelijk.
Ook je zwaaiventilators moeten allemaal aan om plaatselijke klimaatsverschillen te voorkomen. Overigens is het, vooral in verband met de luchtvochtigheid, verstandig om ook 's nachts wat te ventileren.

Temperatuur

Alweer, met ons klimaat heb je vaak weinig in te brengen.
Gelukkig is temperatuur, mits je de ventilatie in orde hebt, niet zo een probleem bij Haze.
In de winter kun je door de ventilatie iets zachter te laten werken en wat bij te stoken de temperatuur meestal wel op peil houden.
Uiteraard sluit je in de winter luchttoevoer die rechtstreeks van buiten je kweekruimte binnenkomt af en haal je nu je lucht uit huis, waar ze al is opgewarmd.
Is het dan nog niet warmer te krijgen als ongeveer 22 °C. dan zul je moeten bijverwarmen. Elektrisch is niet alleen duur, het verbruik samen met je lampen kon wel eens net het eind van je stoppen betekenen.
Heel goede resultaten worden bereikt door bij te verwarmen met een (butaan)gaskacheltje. Een nadeel hiervan is dat het de luchtvochtigheid verhoogt.
Daar staat dan weer tegenover dat deze verbranding ook extra CO2 in de lucht brengt, en dat kunnen je plantjes best gebruiken zeker omdat je waarschijnlijk minder ventileert.
Zorg er wel voor dat de vlam van je gaskacheltje blauw brandt.

In de zomer zit er maar één ding op: alles wat je aan ventilatoren hebt aan en zoveel mogelijk ramen en deuren open als veilig is.
Door de hoge temperatuur verbruiken de planten enorme hoeveelheden CO2. Aangezien hiervan maar 0,03% in normale lucht zit kun je bijna nooit genoeg ventileren om dit aangevuld te krijgen.
De mislukte 'zomeroogsten' zijn meestal een gevolg van te weinig lucht (CO2).

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK