© bOnK: 7-1-99

17. Haze kweken.
Oogsttijd.

De planten oogsten.

Op zich is oogsten niet moeilijk, je neemt een schaar, je knipt de planten af en je hangt ze te drogen. Toch kunnen ook hier moeilijkheden ontstaan , iedereen heeft zo zijn eigen manier, hier dus de mijne.

De planten drogen.

Planten die net geoogst zijn geven vooral de eerste dagen een onvoorstelbaar sterke geur af. Het is dus wel zo verstandig om in een ruimte te drogen die van de buitenwereld is afgesloten en waar je eventuele geurtjes kunt afvoeren. En zo een ruimte heb je al: je bloeikamer! Als je geen andere ruimte hebt waar je veilig kunt drogen, gebruik dan je tuin. Hang de lampen zo laag mogelijk of haal ze helemaal weg, en span touwtjes om de planten aan op te hangen. Zet de eerste dagen de afzuigventilator zachtjes aan (of via een tijdschakelaar zo vaak als nodig is om de geur in de ruimte te houden). Het is ook niet de bedoeling om zó hard te ventileren dat de wiet in recordtempo droog is want dat gaat ten koste van de smaak. Geef je planten de tijd om rustig te drogen, heb je de ruimte nodig voor de volgende kweek dan zou je de planten na een paar dagen in een andere ruimte kunnen hangen, de ergste geur is er dan wel af.

Een speciale droogruimte.

Eigenlijk is drogen in de kweekruimte niet ideaal, het gaat té snel en vaak kun je de ruimte wel beter gebruiken. Mocht je besluiten tot de aanleg van een speciale droogruimte, hier enkele tips:

Schoonmaken.

Het is vaak zonde om te zien hoe een op zich goede oogst vaak op het laatst nog wordt verknalt door slecht drogen en schoonmaken. Wen jezelf vanaf het begin aan om echt álle blaadjes uit de toppen te knippen en gebruik hiervoor een scherp en puntig schaartje. Het makkelijkste werkt het als je eerst de takken verdeelt in topjes, zodanig dat er aan elk topje nog een stukje tak zit. Nadat je alle blaadjes hebt weggeknipt, knip je als laatste dit stukje tak weg. Het blad-afval kan je gebruiken voor cake of zo maar is eigenlijk niet te roken.

Niet schoonmaken.

Als je puur voor jezelf kweekt heb je het nog gemakkelijker, zeker als je een drooghok hebt gemaakt zoals hierboven beschreven. Je kunt namelijk in een dergelijk hok je wiet wel een jaar bewaren op voorwaarde dat je hem niet schoon maakt. Door het schoonmaken beschadig je namelijk de THC bolletjes, zodat de kwaliteit achteruit gaat door de invloed van zuurstof en licht. Je maakt gewoon elke keer zoveel schoon als je nodig hebt en de wiet gaat nog beter smaken ook.

Heb je geen drooghok dan is het beter om je wiet wel schoon te maken en hem daarna zo goed als mogelijk luchtdicht in te pakken en te bewaren. Denk aan weckpotten, plastic tupperware bakjes, emmers met klemdeksels of losjes insealen in plastic. De zogenaamde zip-zakken zijn niet geschikt om wiet langere tijd in te bewaren omdat ze te veel lucht doorlaten.

Ook licht en temperatuurschommelingen dragen bij aan het afbraakproces, maak daarom nooit je wiet schoon in de zon en bewaar hem donker bij een egale temperatuur.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK