© bOnK: 7-1-99

16. Haze kweken.
Wanneer oogsten?

Algemeen.

Het is voor de smaak van de wiet beter om niet tot het laatste moment door te blijven gaan met het geven van voeding.
Ongeveer tien dagen voor je denkt dat het tijd is om te oogsten schakel je over op het geven van alleen water. Net als bij stikstof geldt ook hier dat er geen weg terug is. Geef je eenmaal water dan mag je niet teruggaan naar het geven van voeding. Het is overigens niet de bedoeling dit water er met grote hoeveelheden doorheen te spoelen. Integendeel, één keer per dag pappen en nathouden is ruim voldoende. Je zult hierbij opmerken dat je planten ook steeds minder gaan drinken. Uiteraard merk je dit alleen als je ze met de hand verzorgt, maar zoals eerder opgemerkt, Haze kweken laat zich niet zo goed automatiseren. Als je niet overdreven doorspoelt kunnen je planten makkelijk drie weken uitkomen met de voeding die nog in de pakken aanwezig is. Angst dat ze door voedingsgebrek zullen sterven hoef je dus niet te hebben. Wel zal vooral het onderste blad in een versneld tempo vergelen.

Wanneer oogsten?

Het bepalen wanneer de toppen rijp zijn vergt toch nogal wat ervaring. Vooral bij Haze is het belangrijk niet te vroeg te oogsten omdat dit enorm in kwaliteit en gewicht kan schelen. Hierbij kunnen seizoensinvloeden een rol spelen, een koude nacht in de groeifase levert zo een week achterstand op die niet wordt ingehaald.
Toch zijn er wel een paar dingen die er op duiden dat de oogst er aan zit te komen.

Trichomes Het meest in het oog springt de THC productie, die nu al een tijdje op volle kracht draait. Het loont zeer zeker de moeite om deze THC bolletjes eens met een loep te bekijken. Je zult zien dat ze wat weg hebben van paddestoelen, een steeltje met een bolletje erop. Buiten het feit dat dit een mooi gezicht is, vooral als je zoals ik en velen met mij ook al iets met paddo's hebt, is het ook een leerzame ervaring. Tijdens de laatste weken van de bloei wordt THC in grote hoeveelheden aangemaakt. Met als gevolg dat je planten er op een gegeven moment uitziet alsof zij met poedersuiker zijn bestrooid. Onder een loep ziet deze THC er in eerste instantie helder uit, je kunt er bijna doorheen kijken. En elke dag zijn er meer en grotere bolletjes. Af en toe zie je een bolletje dat niet helder meer is, hier is de THC al weer aan het afbreken. Als een groot deel van de kristallen troebel begint te worden is het echt tijd om te oogsten. Dit is meer dan wat ook een teken dat de plant aan het eind van haar productieve leven is gekomen. Misschien ben je zelfs al iets te laat.

Waar je op moet letten is het totaalbeeld. Een plant kan vol zitten met geel blad maar er tegelijk nog krachtig uitzien. Deze plant kan misschien nog wel een week mee. De plant ernaast is misschien nog bijna helemaal groen maar ziet er lusteloos uit. Het blad hangt, water wordt niet meer opgenomen, enz. Die moet je misschien al wel oogsten. Een plant die geen water meer opneemt moet sowieso geoogst worden.

Sommige soorten langbloeiers, waaronder ook een Haze-soort, hebben de leuke (?) gewoonte om van boven te blijven groeien terwijl de ondertoppen allang rijp zijn. Als je deze ondertoppen oogst en de rest van de plant door je tuin leidt, kun je maanden van zo'n plant oogsten.

Je begrijpt waarschijnlijk uit mijn verhaal dat het niet op een dag nauwkeurig te vertellen is wanneer Haze klaar is. Soms duurt het een week langer, soms moeten een paar planten een dag of wat eerder geoogst worden. Laat eens een of twee planten helemaal uitbloeien, tot je echt het idee hebt dat ze morgen dood zullen gaan als je ze nu niet omhakt. De ervaring die je daarmee opdoet leert je meer dan ik je in honderd pagina's kan leren. De wiet wordt er zeker niet slechter van, sommige mensen willen alleen Haze roken die minstens honderd dagen heeft gestaan.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK