© bOnK: 22-1-2000

Haze kweken.
FAQ

 

Naar aanleiding van het bezoek dat enkele mensen in Arnhem mochten ontvangen, heb ik enkele brieven gekregen.

Ik ga ze hier niet allemaal neerzetten, de algemene trend is zoiets als: 'Hoe kan dat nou, het mocht toch?' (nee dus), en men vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat de politie van het bestaan van zoveel tuintjes op de hoogte was. 'Gebruiken ze soms helikopters of zelfs straaljagers met infrarood apparatuur?'.
Een van de antwoorden, en tevens mijn mening over het waarom, kun je hieronder lezen.

Hallo,

Het is inderdaad zo dat met infrarood technieken, wiettuintjes op te sporen zijn.
Of het ook gebeurd is een tweede, persoonlijk denk ik van niet.

Infrarood wordt o.a. gebruikt door de luchtmacht (F16's in Volkel, Apache helikopters in Gilze-Rijen). Er worden hiermee oefenvluchten gemaakt en er zal best wel eens een tuintje door worden bemerkt. Dit bemerken gebeurd dan door iemand van de luchtmacht, de vraag is of die dit doorgeven aan justitie én of justitie hier dan ook iets mee doet.
Ook de politie heeft beschikking over enkele kleine vliegtuigjes met infrarood. Die worden gebruikt voor milieu-vluchten in zogenaamde 'buitengebieden' (opsporing illegale stort enz.).
Hiervan zijn een paar gevallen bekend van tuinen die (waarschijnlijk) via zo'n vlucht gepakt zijn.

Ook gemeentes, woningbouwverenigingen, enz. maken soms gebruik van infrarood om warmte lekken op te sporen. Dit dan met het oog op isolatie plannen voor een (oude) wijk.

Waar je rekening mee moet houden is dat infrarood niet afhangt van de camera, maar van het gebruikte filmpje ... Ook jij kan infrarood foto's maken, de filmpjes zijn gewoon bij de fotograaf te koop en nog niet eens zo duur. Je zou dus gewoon foto's van een 'verdacht' huis kunnen maken.

Er is een folie te koop die 99,9% van de infrarood straling tegenhoudt. Het spul komt uit de militaire hoek, is niet echt goedkoop maar werkt wel. Je houdt dan nog wel het probleem van een warme wolk lucht uit je afzuigsysteem.

Okay, in principe is het dus mogelijk om via infrarood, al dan niet vanuit de lucht, te worden gepakt al denk ik niet dat dit vaak gebeurd en al zeker niet in Arnhem.
Maar waarom dan wel?

Helaas is het zo dat veel (de meerderheid?) kwekers vinden dat zij de door hun gebruikte stroom niet hoeven te betalen.
Soms omdat het "zo duur is" (die geven waarschijnlijk hun weed ook voor niets weg?).
Ook wordt 'eigen-bescherming' vaak als reden opgegeven: "Als de elektriciteit-maatschappij weet dat ik zoveel stroom gebruik gaan ze vast naar de politie"!
Het gevolg is dat er dus nogal wat stroom niet wordt betaald (in mijn woordenboek heet dit overigens gewoon diefstal).

Het stomme is dat iedereen denkt dat deze diefstal niet zal worden bemerkt omdat zij immers hun stroom buiten de meter om aftappen en/of deze meter terug (laten) draaien.
Alsof die meter bij jou in huis de enige meter is die ze hebben ... Het is dus zo dat de stroom vanaf productie tot consument (en dat ben jij dus) door tientallen meters gaat.

Buiten het feit dat elektriciteitsmaatschappijen door deze manier van 'werken' inkomsten verliezen, wordt ook het net nog eens zwaarder belast als waar het op is berekend. Vaak zorgen tuintjes door het gebruik van kwalitatief slecht materiaal ook nog eens voor vervuiling van het net, met als gevolg allerlei storingen. Al met al dingen waar ze niet blij mee zijn.

In de wijk Het Broek waren nogal wat tuintjes, zoals je zegt bijna alle huizen en schuurtjes. Voor zover ik heb begrepen draaide het grootste deel op 'gratis' stroom.
Deze stroom wordt natuurlijk gemist, dus gaat men op zoek waar het blijft.

Voor het volgen van elektriciteit-stromen hebben ze tegenwoordig hele leuke apparaatjes. Je loopt ermee over straat op het tracé van de leidingen en een metertje geeft keurig aan hoeveel stroom er door die leiding loopt. Bij de aftakking die naar jouw meterkast loopt zien ze dat jij nogal wat stroom gebruikt, je betaald echter al jaren bijna niks ... Bingo.

De maatschappij doet vervolgens aangifte van diefstal van stroom, en aangezien tegenwoordig bijna alle gestolen stroom in wiettuintjes wordt gebruikt, hoef je geen Einstein te heten om conclusies te trekken.

Een paar andere redenen die ik kan bedenken: "... bijna iedereen deed het, maar iedereen wist hier van in de straat".
Tja, het blijft illegaal zelfs al doet 'iedereen' het, en als dan iedereen er van weet vraag je om problemen.
Er bestaat ook nog zoiets als kift, niet iedereen gunt elkaar dat het de ander 'wat beter gaat'.
Sommige mensen kunnen inderdaad niet met wat meer geld omgaan en worden dan al snel onuitstaanbaar.
Je briefje voor je uitkering van 'de Sociale' inleveren met een vette Amerikaan of Mercedes is ook niet echt bevorderlijk voor het image van 'de wietkweker'.

NB Ik heb nog nooit gehoord dat de elektriciteitsmaatschappij aangifte deed omdat men de stroom wél betaalde.
Het feit dat jij veel stroom gebruikt of het feit dat jij je schuurtje nogal warm stookt bewijst niet dat je een tuintje hebt. Het is in ieder geval (op zich) niet genoeg bewijs om binnen te vallen.

GreenTings,

bOnK

 

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK