© bOnK: 30-10-98

6. De kweekruimte aanpassen.
Afwerking.

Tot hiertoe.

Hebben we het aanpassen van de ruimte op zich behandeld. Het aan en af voeren van lucht en water, de aanleg van elektriciteit, de boel verduisteren, en de wanden reflecterend maken.
Als je mijn adviezen een beetje hebt opgevolgd heb je nu een min of meer rechthoekige ruimte. In de (witte)wanden zitten gaten voor de aan en afvoer van lucht. Ook heb je een afvoermogelijkheid voor water, en je hebt stroom. Het wordt onderhand tijd om ons hok in te gaan richten. Daarvoor moeten we ons eerst afvragen hoe we onze planten laten bloeien.

Grond of hydro?

Er zijn in het growers wereldje ruwweg twee stromingen: grond en hydro. Zonder nu gelijk te willen beweren dat Haze op grond niet zou werken, ben ik zelf een nogal uitgesproken voorstander van hydro.
Het werkt schoon en is vrij makkelijk te controleren en in de hand te houden. Het groeimedium zelf bevat geen voedingsstoffen, het dient alleen ter verankering van de wortels. De plant voeden doe je met water waaraan je zelf voeding toevoegt, zodat je precies weet wat er in zit. Ook kun je bij hydro de voeding precies afstellen aan de behoefte van de plant, want die behoefte varieert naargelang de fase waarin zij verkeert.
Als je op grond kweekt, zou je de potten gewoon op de grond kunnen zetten. Tafels zijn beter.
Voor hydro moét je tafels bouwen.

Tafels bouwen.

Het beste kun je de planten op ong. 30 cm hoge tafels zetten. Ze staan dan met hun wortels uit de koude tocht die meestal over vloeren trekt.
Ook maakt het de afvoer van water wat makkelijker. Laat de tafels iets aflopen, 1 à 2 cm per meter is genoeg, en bedek ze met bijv. golfplaatjes.
Maak een tafel niet te schuin omdat de steenwol dan aan de hoge kant te droog, en aan de lage kant te nat kan worden.
Voor de afvoer van het water kun je aan de lage zijde van de tafel een goot hangen. Koop de smalste die je kunt krijgen en sluit hem aan op je afvoer. Desnoods kun je er ook een emmer onder zetten, maar dit geeft wel meer gesjouw met water.
Maak de tafels niet breder dan 120 cm. Een eventueel gangpad ertussen niet breder dan 75 cm.

Lampen.

De keus in lampen is tegenwoordig overweldigend: 400-, 600-, 1000 Watt, en ik hoor ook al over tussenliggende wattages, kortom voor elk wat wils.
Ik persoonlijk hou het meest van 400 Watts lampen, deze zijn makkelijk te krijgen (ook tweedehands). Bij meerdere lampen geven ze een mooi egaal verspreid licht terwijl je met zwaardere lampen altijd pieken in de lichtopbrengst krijgt.

De 600- maar zeker de 1000 Watts lampen zou ik alleen gebruiken om in een kleine ruimte relatief grote oogsten te krijgen.
Alhoewel je hier nou ook weer niet al te veel meer moet verwachten. Het is bijvoorbeeld niet zo dat een 600 Watt lamp anderhalf keer zoveel opbrengst geeft als een 400 Watt lamp.
Gebruik in ieder geval geen verschillende wattages door elkaar, dit zal niet echt goed werken.

Lampen aansluiten

Officieel mag je de verbinding van de lamp met het stroomnet niet met een stekker doen, maar in de praktijk is dat best handig.
(officieel mag je ook geen wiet kweken ;-)
Trek echter nooit de stekker van een lamp uit het stopcontact terwijl de lamp brand! Doe ook nooit een stekker van een lamp in een stopcontact waar stroom op staat!
M.a.w., als je een lamp aan of uit willen doen terwijl het licht brandt, schakel dan eerst via het relais de stroom uit. Doe de stekker in of uit het stopcontact, wacht tien minuten, en schakel dan pas de boel weer aan.
De reden dat je tien minuten moet wachten voor je de lampen weer inschakelt, is dat de natriumlampen eerst moeten afkoelen voor ze weer willen branden. Dit kan bij (korte) stroomstoringen een probleem geven.

Tijdklok

Sluit lampen nooit rechtstreeks aan op een tijdklok, maar gebruik een relais of magneetschakelaar.
Deze zal de krachtige stroom die je lampen gebruiken op een veilige manier schakelen. Je kunt het relais aansturen met een tijdklok en zult dan geen last hebben van klokken die blijven hangen of zelfs in brand vliegen.

Erg makkelijk is als je ook een paar stopcontacten hebt geschakeld via het relais. Lampen, ventilators en wat je zoal nog meer aan stroomgebruikers hebt kun je dan allemaal via één tijdklok aan en uit schakelen.

Zelfbouwlampen.

Tegenwoordig zijn zelfbouwlampen nogal populair.
Ze zijn goedkoop, er komt licht af, dus!
Als je nou echt geen cent te makken hebt, oké. Aan de andere kant vergeten mensen nogal eens de 'verborgen kosten' zoals elektriciteitssnoer, een kastje om de voorschakelapparatuur veilig in te zetten, enz.
Maar goed dan zijn ze nog steeds een stuk (de helft) goedkoper.
De zogenaamde 'professionele' lampen zijn veiliger, beter van uitvoering, én ze leveren betere oogsten.
De extra investering zou wel eens zeer snel terugverdiend kunnen zijn!
* Laat mij één (1) tuinder zien met zelfbouwlampen, en bedenk dat die tuinder méér voor zijn Pootje betaalt dan een grower in de gemiddelde growshop! Daarbij zijn de prijzen die hij voor z'n tomaten krijgt ook niet écht schokkend te noemen. *
Maar ja, misschien kunnen tuinders niet rekenen?!?

Welke bulb?

Als je Haze kweekt zul je waarschijnlijk bijna alleen maar bloeien. Het beste licht hiervoor komt van Philips Sun-T Plus lampen (nee, ik word niet door Philips betaald).
Gebruik een goed armatuur en vervang de bulb na ong. drie oogsten (= 3 X 3 maanden voor Haze). Neem dik snoer om de lamp aan te sluiten, maar geen kabel omdat dit niet soepel genoeg is (1,5 mm2 is oké).

Hoe ophangen?

Hang de armaturen met (2) katrollen en touw boven de tafels, zodat je de hoogte makkelijk kunt instellen.
Dit kun je met kettingen doen, maar touwen met katrollen werken wel zo gemakkelijk.
Denk eraan dat je lampen altijd aan twee punten vastmaakt zodat ze geen rondjes gaan draaien.
Zorg er ook voor dat elektriciteitsdraden lang genoeg zijn om de lamp op tafel te kunnen laten zakken.
Hang je (400W) lampen op max. 120 cm. uit elkaar.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK