© bOnK: 30-10-98

5. De kweekruimte aanpassen.
Ventilators.

Algemeen.

Er is tegenwoordig een ruim aanbod in ventilatoren en het is moeilijk te zeggen welke de beste zijn omdat elke ruimte andere eisen stelt. Op een ventilator moet je niet bezuinigen, hoe meer lucht wordt afgezogen, hoe beter. Uiteraard ben je wel gebonden aan de maat van je afvoerkanaal. Je kunt nu eenmaal geen 2.000 M² door een buis met een doorsnee van 12 cm. persen. Bochten, koolstoffilters, slangen, enz. zorgen voor extra weerstand waardoor je weer een zwaardere ventilator nodig hebt.
Bepaal aan de hand van de maat van je afvoerkanaal wat het maximum vermogen is dat jij kunt hebben en koop dan ook die ventilator.
Bedenk dat je een te zware ventilator wel kunt dimmen, maar een te lichte niet harder kunt laten blazen. Ook is het zo dat een zware ventilator die zachtjes blaast minder herrie maakt dan een lichte op volle kracht.

De afvoer van lucht.

Voor de afvoer van oude lucht is een slakkenhuisventilator waarschijnlijk de beste koop voor je geld. Niet alleen omdat ze makkelijk zijn te installeren maar ook omdat ze in verhouding redelijk goedkoop, stil en zuinig in gebruik zijn. Ze moeten wel goed worden bevestigd i.v.m. trillingen.

Het grootste probleem met ventilatoren is het trillingslawaai dat wordt veroorzaakt doordat de (goedkope?) ventilator niet helemaal goed is uitgebalanceerd.
Hier is weinig tot niets tegen te doen. Koop een kwalitatief goede ventilator en bevestig hem, liefst met rubberen blokjes, aan de muur.
Wat ook wel wil helpen is de ventilator ophangen aan een rubberen spin (bagagedrager fiets!). Verbindt hem hierna met een (kort) stukje flexibele slang met het uitlaatgat. Trillingen worden op deze manier niet aan de muur doorgegeven.
Met de (hoogfrequente) trillingen die een ventilator kan geven moet je oppassen. Het kan zijn dat jij ze zelf niet hoort, terwijl je buren drie huizen verder precies weten hoe laat bij jou de boel aangaat.

Ook het suizen van de lucht terwijl hij wordt weggeblazen kan een probleem zijn. Het enige dat je hier tegen kunt doen is je afvoerleidingen zo glad mogelijk maken. Met zo weinig mogelijk bochten die weerstand, en dus wervelingen geven.
(Denk als je afblaast in een bestaande buis eens aan het 'hoedje' tegen de regen!)

Luchtbeweging.

Behalve een flinke ventilator voor de afvoer van afgewerkte lucht, heb je ook nog één of twee gewone tafelventilatoren nodig.
Deze dienen om de lucht in je ruimte in beweging te houden en te mengen. Als je gebruik wilt maken van hun mogelijkheid tot zwenken kun je ze beter niet via een tijdklok schakelen. Ze mogen trouwens gerust dag en nacht aanstaan.
Richt een ventilator die niet zwenkt nooit rechtstreeks op je planten!

Waarom is luchtbeweging zo belangrijk? Even wat theorie:
hoe beter de sapstroom in een plant is, des te beter deze plant zijn voeding op kan nemen en hierdoor zal hij weer beter groeien en bloeien.
Deze sapstroom komt deels op gang door worteldruk, deels door osmose in de cellen, en deels doordat een plant via poriën in het blad waterdamp uitwasemt.
Anders dan een mens of dier kan een plant niet actief ademen. Als de lucht rond het blad stilstaat en/of te vochtig is zal de uitwaseming van vocht verminderen. Hierdoor vermindert ook de rest van de sapstroom.
Ook zal de plant de CO2 die zich in de stilstaande lucht om het blad bevindt binnen korte tijd hebben opgebruikt. Ook hierdoor stagneert de groei.
Mijn ervaring met Haze is dat een paar grote, stevige planten het in alle opzichten beter doen dan een heleboel kleintjes. Eén van de manieren om flinke planten te krijgen, is door er voor te zorgen dat ze constant hun waterdamp kwijt kunnen.

Vooral als je planten wat groter worden is het een goed idee om ook ónder het bladerdek te ventileren. Veel mensen blazen enorme hoeveelheden lucht óver de planten heen maar door al het blad staan de stammen en ondertakken de hele dag in stilstaande lucht.

De beste tuinen hebben véél ventilatoren, en die staan nog allemaal aan ook!

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK