© bOnK: 30-10-98

3. De kweekruimte aanpassen.
Elektriciteit en water.

Elektriciteit.

Als je zelf geen verstand van elektriciteit hebt kun je het beter laten aanleggen door een vertrouwd iemand die er wel verstand van heeft.
Op zich is het niet moeilijk, maar het moet wel goed gebeuren. Leg een aarddraad aan, ook als het voor je lampen niet hoeft, je werkt met zowel water als elektriciteit en dat blijft een gevaarlijke combinatie.
Ook is het beter om alle draden op kleur aan te sluiten.
De hoeveelheid elektriciteit die je nodig hebt ligt natuurlijk aan het aantal lampen dat je gaat gebruiken. Ideaal is om minstens één groep alléén voor je tuin te reserveren. (Je kunt op een normale groep van 16 Ampère zes 400 Watt lampen kwijt.)
Als je met veel lampen werkt zul je rekening moeten houden met de rest van je stroomgebruik in huis. Zet bijvoorbeeld de wasmachine en andere stroomvreters niet aan terwijl je lampen branden.

Relais.

De meest veilige manier om je lampen aan te sturen is met behulp van een relais of magneetschakelaar.
Dit is een apparaat dat de hoge stroom die een lamp trekt op een veilige manier kan schakelen. Schakel dus altijd je lampen via een relais.
Lampen rechtstreeks op een tijdklok aansluiten is vragen om problemen. Door de sterke stroom tijdens het schakelmoment kan het contact van de tijdklok 'vastbakken' waardoor de lamp niet meer uitgaat.

Schakel via dit relais ook een paar stopcontacten, dat is altijd makkelijk voor dingen die je alleen tijdens de dagperiode wilt laten draaien. Gelijk met de lampen worden dan ook deze stopcontacten in- en uitgeschakeld.

Ook is het mogelijk om een zogenaamde wisselschakeling te maken. Deze zorgt er dan voor dat als de lampen uitgaan, er op een ander stopcontact stroom komt te staan.
Heb je nu bijv. op dit stopcontact een kacheltje of zoiets gezet dan maakt dit wisselrelais het onmogelijk dat de lampen én de kachel tegelijkertijd branden.
Soms heeft het relais deze mogelijkheid al. Anders heb je een opzetstukje nodig.

Om de lampen te schakelen gebruik je een relais met maak-contacten (NO).
Voor de wisselschakeling heb je breek-contacten nodig (NC).
Bij een elektro winkel weten ze wat dit betekend. ;-)

Relaiskast.

Heb je niet veel verstand van elektriciteit, of simpelweg geen zin om zelf een relais aan te sluiten?
Dan kun je in je favoriete growshop een relaiskast kopen waar ook al een tijdklok ingebouwd zit. Er zijn tegenwoordig ook uitvoeringen waar stopcontacten opzitten die omgekeerd geschakeld worden.
Een wisselschakeling dus, geschikt om 's nachts een kacheltje op aan te sluiten.

!!! BETAAL JE STROOM !!!
Ondanks de geruchten, geven de nutsbedrijven géén gegevens over iemands stroomverbruik door aan justitie, zónder dat er een onderzoek tegen die persoon is.
Bij diefstal van elektriciteit, wordt altijd aangifte gedaan. Vaak wordt deze diefstal strenger bestraft dan het kweken.
Eén 400 Watt lamp gebruikt per maand ongeveer fl. 30,- stroom.
(0.4 (KW) x 12 (uur) x 30 (dagen) = 144 KWh per maand à fl. 0,21 per KWh.)

Water aan- en afvoeren.

Doordat Haze nogal groot wordt gebruikt ze veel water.
Al dat water zul je naar de plant moeten brengen.
Een kraan in de buurt is dan wel zo gemakkelijk en spaart heel wat gesjouw met emmers en gieters.
Ook een tuinslang kan uitkomst bieden.
Een afvoermogelijkheid voor water is niet te missen. Je zult je planten altijd meer water (lees: voeding) moeten geven dan ze gebruiken en al dit overtollige water moet ergens heen.
Mensen die op een zolder kweken hebben hier een voordeel tegenover kelderkwekers. Een afvoer is meestal makkelijk te maken. Denk aan de afvoer overdrukleiding verwarmingsketel, de ontluchtingsbuis van het riool, of via een gaatje door het dak in de regengoot.
In een kelder is dit vaak een groter probleem. Water moet hier vaak eerst omhoog voor je het in een afvoer kunt laten weglopen. Je zou het water hier eerst kunnen opvangen in een verzamelbak en het daarna met een pompje ergens in een rioolbuis kunnen pompen.

Vaten en tonnen.

Erg gemakkelijk is het als je een voorraadvat of -ton hebt.
(Een ton hebben is sowieso makkelijk ;-)
Het is beter en eenvoudiger om voeding in grotere hoeveelheden aan te maken. Bijvoorbeeld in een regenton, voorzien van een kraantje. Als deze ton op een tafeltje staat, kun je er heel simpel uit tappen.
Staat het vat in de kweekruimte, sluit het dan af met een deksel i.v.m. de luchtvochtigheid.
Buiten de ruimte zul je vaak een verwarmingselementje moeten gebruiken om de boel op 'kamertemperatuur' te houden. Ook heb je in een vat altijd een klein pompje nodig om de voeding te mengen.

 


Startpagina:http://www.wietmeneer.nl/
© 1998-2007 bOnK